8 Haziran 2012 Cuma

istanbul kibri

Değerli günlük; İstanbul'u bilir misin? Hangi birimiz bilmiyoruz ki, bilmek zorunda bırakılmıyoruz ki? Ülkemizin fiiliyatta başkenti sadece Ankara değil sayın günlük. İstanbul denen şehir doğuştan payitaht olduğundan, başka hiç bir şehre bu gücü tek başına yar etmez nitekim. Bu da ortaya saf bir kibir çıkarır. Arzedeyim:
Pek sevgili medya İstanbul dışında yaşayanları adam yerine koymaz. Hava durumları bu şehirde semt semt verilirken yüzölçümü olarak elli altmış ülkeden büyük olan Konya'nın sadece merkez değerleri verilir. Turizm amaçlı reklamlarda Türkiye İstanbul'dan ibarettir, koskoca beylikler, Selçuklu dönemi ve hatta Roma dönemi eserleri sanki Papua Yeni Gine'deymişcesine yer almaz sayın günlük. İstanbul'da yaşayıp aslen Erzurumlu olan bir milyon kadar kişi Erzurum'da kış olimpiyatları yapılana kadar Erzurum diye bir yerin varlığından bihaberdiler -şahitlerim var-.
Mersin'de elli kişinin öldüğü bir trafik kazası beş dakika televizyonda arzı endam ederken İstanbul'a kar yağdığında sokakta kayan çocuklar neşeli müzikler eşliğinde yirmi dakika gösterilir.
Bu şehirde yaşayanlar, üstünde yarım milisaniye dahi düşünmedikleri ve üstüne her gün küfrettikleri İstanbulu diğer her şehirden üstün tutarlar. Bıraksalar şehir devleti sistemine geri döneceklerdir sanki.
Ve Allah Aşkına, Marmara depremi denen belanın İstanbulda olacağının çığırtkanlıklarından gına gelmedi mi? Balıkesirli'nin Tekirdağlı'nın canı yok mu? Dün Tekirdağda deprem oldu tüm haber kanalları 'İstanbuldan da hissedilen ' şeklinde manşetlerle konuya girdiler. Ayıptır bea.
Sayın günlük İstanbul 1950 lere kadar halkın gözünde hala başkentti. Şairlerin bilim ve fikir adamlarının ilham aldığı şehirdi. Şimdiyse kalabalık bir şehir o kadar. Ha bir de ticari bir değeri var, parasındaysak işin...
Türkiyede aşağı yukarı her şehrin insanının belirgin bir karakteri vardır. Ankaralıların bile vardır. Lakin İstanbulda oturan birini tartarken aslen nereli olduğunu sorarlar. İnsanlarına bürünemeyen bir şehrin ruhu olamaz ve ruhu olmayan şehirlerin geleceği de yoktur. Bunu bir yere not et sayın günlük, demiştin dersin.
not: 'İstanbul beyefendileri var bir kere' derseniz ben de Sinop'ta bizonların olduğunu iddia ederim üzülürsünüz. saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder